Gyengülő igék

A tőhangváltó spanyol igék esetében a ragok ugyanazok maradnak, mint amit a sima jelennél megtanultál és ugyanazt kell figyelni, vagyis, hogy -AR, -ER vagy -IR végű-e az ige. 

Ami a különbséget jelenti a hagyományos igékkel szemben, hogy itt az igetőbe fogunk belebabrálni!

 

A gyengülő igéket idegen szóval diftongáló igéknek is nevezzük (verbos con diptongación). Három típusuk van: e>ie, o>ue és u>ue. Engedd meg, hogy megmagyarázzam! :)

 

 

1. E>ie

Ebbe a csoportba tartoznak azok az igék, amelyeknek van az igetövében egy -e-, amit a ragozás során -ie-vé kell alakítani. Kivétel ez alól mindig a T/1, T/2 alak (nosotros, vosotros), mert azoknál megmarad az eredeti -e-.

Sajnos arra nincs szabály, hogy felismerjük, mely igék tartoznak ide, többnyire meg kell egyesével tanulni. Az -ER, -IR végűek közül jóval több rendhagyó alak kerül ki, mint az -AR végűe közül, ennyi bizonyos.

Példák:

perder (elveszíteni), empezar/comenzar (kezdeni, kezdődni), pensar (gondolni), tener (birtokolni, E/1 is rendhagyó), venir (jönni, E/1 is rendhagyó), querer (szeretni, akarni), sentir (érezni).

 

Mutatok ragozást is, kapásból hármat!

Pensar

pienso

piensas

piensa

pensamos

pensáis

piensan

 

Tener

tengo

tienes

tiene

tenemos

tenéis

tienen

 

Venir

vengo

vienes

viene

venimos

venís

vienen

 

 

2. O > ue

Szakasztott ugyanaz a helyzet, mint az előző csoportban, csak itt az igetőben található -o- lesz az áldozat, ő lesz "gyenge". A szabály itt is él: T/1, T/2 alakokat nem bántjuk!

Példák:

volver (visszamenni), poder (tud, -hat, -het), mover (mozogni), volar (repülni), morir (meghalni), contar (mesélni, számolni), encontrar (találni).

 

Ragozzunk kettőt!

Poder

puedo

puedes

puede

podemos

podéis

pueden

 

Contar

cuento

cuentas

cuenta

contamos

contáis

cuentan

 

 

3. U > ue

Egyetlen képviselője van ennek a csoportnak: a jugar ige (játszani). 

Jugar

juego

juegas

juega

jugamos

jugáis

juegan